Sas Koffie in Peru en Equador

Sas Coffee in Peru en Equador

Reisverslag Peru – Equador

De insteek van deze reis is voornamelijk Fairtrade en biologische Fairtrade koffies van naderbij te bekijken.

01-Koffieboer

Koffieboer

Samen met Raf Vandenbruel, specialist terzake, vangen we onze reis aan in Peru. Wat onmiddellijk opvalt, is het samenhorigheidsgevoel van de leden van elke coöperatieve. Zonder zich vragen te stellen springt ieder voor elkaar in de bres. De reisomstandigheden wijken immers ver van de gebaande toeristische paden af. Van de ene koffieplantage naar de andere reizen is steeds een avontuur. Op de ene plaats is de weg verzakt, een andere weg is helemaal geblokkeerd omdat er een bergflank op terechtgekomen is, weer een andere is weggespoeld door een rivier,… kortom : hindernissen alom. Elke af te leggen kilometer duurt een eeuwigheid.

 

Voor eigen gebruik wordt de koffie gewoon op straat te drogen gelegd.

Voor eigen gebruik wordt de koffie gewoon op straat te drogen gelegd.

Alle ongemakken worden echter perfect gecompenseerd wanneer je ziet met hoeveel liefde koffie hier wordt verbouwd. Uiterst bewust en leergierig wordt gezocht naar de beste wijze om op biologische wijze koffieplanten te laten gedijen. Aandachtig wordt gezocht naar optimaal rendement in functie van smaak en kwaliteit. Het is hartverwarmend om te zien en de ervaring herhaalt zichzelf bij elke boer die we bezoeken.

Bio Fairtrade Peru is een internationaal succes en het mag duidelijk wezen waarom.

Waar een wil is, is een weg

Waar een wil is, is een weg

Na het verorberen van de lekkerste ceviche uit mijn leven is het op naar Ecuador.

Vrij snel blijken er toch wezenlijke verschillen in dit land. Niet alle coöperatieven lijken even kundig geleid en aandacht gaat meer naar rendement dan kwaliteit. De ervaringen in Peru hebben net geleerd dat dit eerder een kortzichtige visie is. Dat neemt niet weg dat enkele Ecuadoriaanse boeren het toch heel goed begrepen hebben en er duidelijk hoop voor de toekomst is. Na het cuppen van enkele middelmatige en mindere oogsten werden we zowaar lyrisch toen we het resultaat van de kleine oogst van één bepaalde boerin in de mond namen. Deze dame deed alles juist en het bewijs hiervan proefde je in het kopje : hemels!

Feestelijke ontvangst op een coöperatieve

Feestelijke ontvangst op een coöperatieve

Uiteindelijk is kwaliteit de enige echte duurzame weg. Het is fijn te zien dat ook in Ecuador de kiemen hiervoor gezaaid zijn.

Sfeerbeeld vanop een plantage

Sfeerbeeld vanop een plantage